بازی محلی پنج سنگ

fun1999 بازی محلی پنج سنگ

بازی محلی پنج سنگ

نام بازی: پنج سنگ
نام محلی: بش داش

شرح بازی: ابتدا با جفت و تک آمدن، اینگونه که یکی از بازیکنان سنگها را در مشت می گیرد تا دیگری بگوید زوج میباشد یا شخص، آغاز کننده ی بازی مشخص می شود. هرکدام مرتکب اشتباه شوند سوخته، دیگری بازی را آغاز می نماید و هر یک در نوبت خود از هر مقطع که مانده باشد، بازی را پی می گیرد این بازی چندین مرحله دارد و بازیکن با اجرای پیروز هر مرحله، یک امتیاز کسب می کند و به مرحله ی دیگر راه می یابد.

مرحله اول : 5 سنگ را به گونه ای که سوا از هم بایستند روی زمین پخش می کند، یکی را برداشته و به بالا می اندازد، در دوری ی پایین آمدن، یکی از سنگها را از روی زمین برداشته و با همان دست، سنگ بالا انداخته را که در حال سقوط میباشد می گیرد و به همین نحو، همه ی آنها را برمی دارد.

مرحله ی دوم : 5 سنگ را به گونه ای که دو به دو قرار بگیرند، روی زمین پخش می کند، یکی را برداشته و به بالا … و سنگها را 2 تا، 2 تا، از روی زمین درو می کند.

مرحله ی سوم : مشابه مراحل فوق، منتهی چهار سنگ روی زمین را در دو جنبش: 1 تایی و 3 تایی، برمی دارد.

مرحله ی چهارم : مشابه مراحل قبلی، منتهی 4 سنگ روی زمین را یکجا و در یک جنبش برمی دارد.

بیشتر بخوانید:  نحوه بازی محلی شیر و پلنگ؟

مرحله ی پنجم : بازیکن باز سنگها را پخش کرده، یکی را برداشته و بالا می اندازد و در دوری ی برگشت، یکی از سنگهای روی زمین را برداشته و سنگ هوا را می گیرد و با یک پرتاب دیگر، سنگی را که از روی زمین برداشته، با یکی دیگر از سنگها، عوض می کند و یه همین راه، مرحله را با عوض‌کردن تمامی سنگها، به پایان می برد.

مرحله ی ششم : در این مرحله، بازیکن با دست چپ، توسط انگشتان شست و میانی به صورتی که انگشت اشاره روی آن سوار شده باشد پُلی عریض، روی زمین می سازد.

سنگ های پخش شده را به حریف اشاره می کند تا یکی را به عنوان قراول انتخاب کند. پس از آن، یکی را برداشته و به جهت بالا می اندازد… و دوباره می گیرد و در این دوری، سنگها را یکی یکی حداکثر با 3 ضربه، به ضرب انگشت میانی که از انگشت شست به حالت فنری یا بشکن، رها می شود از زیر پل می گذراند. چون سنگ قراول، و آخرین گذرنده از زیر پل خواهد بود، بدیهی میباشد حریف سنگی را به عنوان قراول، انتخاب خواهد کرد که سدّ معبر سایر سنگها باشد و مسلم میباشد در تاثیر برخورد یکی از سنگها قراول بازیکن سوخته و نوبت بازی حریف خواهد شد.

مرحله ی هفتم : در این مرحله، بازیکن بعد از ریختن سنگها روی زمین، دست چپ را در یک جهت آنها به صورت عمودی بر زمین گذاشته و دیواری درست می کند. باز با دست راست یکی را بعد از برداشتن به جهت بالا انداخته… و دوباره می گیرد و در این دوری بایستی، یکی از سنگها را برداشته و به آنسوی دیوار بگذارد، این جنبش را برای تمامی سنگها، انجام می کند.

بیشتر بخوانید:  بازی محلی اوشدى ، اوشدى (پَر – پَر )

مرحله ی هشتم : در این مرحله بازیکن همه ی سنگها را یکجا به جهت بالا می اندازد، در دوری ی برگشت آنها، فوراً دستها را از کناره به هم می چسباند و سنگها را با کف دو دست می گیرد، دوباره آنها را در همان حال با دو دست به جهت بالا می اندازد و در این دوری دستها را وارونه کرده و از ناحیه ی انگشت سبابه به هم می چسباند و آنها را با پشت دستهایش می گیرد و سپس تصویر آن را انجام داده و باز سنگهای پرتابی را با کف دو دست می گیرد، افتادن حتی یک سنگ، سبب سوختن میباشد و هر کدام این مرحله را گذرانده باشد، برنده ی بازی میباشد .

مرحله ی آخر، مرحله ی تنبیه میباشد و دو بازیکن روبروی هم می نشینند (و یا اگر به صورت گروهی انجام می شود، دو سرگروه). بازنده کف دستش را به زمین می چسباند و نفر برنده، سنگها را یکی یکی با اسامی تنبیه ها (مشابه: مشت، سیلی، نوازش، پیچش و برداشتن عسل از کندو) پشت دست او می چیند سپس او بایستی با یک جنبش همه ی سنگها را به جهت بالا بیندازد و با دست بگیرد، اگر توانست همه را بگیرد، تنبیهی متوجه او نیست، ولی براساس آنچه بر زمین انداخته باشد، تنبیه می شود .

بیشتر بخوانید:  تشله بازی

نکات: ۱- البته این بازی، بنابر ذوق و نوآوری بازیکنان استاد، می تواند مراحل زیادی داشته باشد. به طوری که در بعضی نقاط آذربایجان بازی بش داش را در بیش از 20 مرحله هم انجام می کنند.
نکات ۲- مرحله ی نهم شیرینی مخصوص به خود را دارد، مخصوصاً وقتی تنبیه و تقاص شخص بازنده ، انجام عمل برداشتن عسل از کندو باشد (یعنی برداشتن سنگی از زیر دست شخص برنده)، تا پایان انجام کار، شخص برنده با لطافت پایان ناخن خود را به حالت نیش زنبور بر دست او فشار می دهد و بازدارنده این کار او می شود.

عملکرد بازی: این بازی، اهداف تعلیماتی نیز دارد، به خصوص در رابطه با علم ریاضی: دوستی و درک مفهوم دسته بندی اعداد و سریال های پنج عضوی و جمع افزاری آنها که در زمان تحصیل مقطع پایه ی اول، مدتها طول می کشد تا این عناوین تعلم شود و این بازی قادر میباشد همان ها را با چند دور دوباره‌کاری بیاموزد.

در این بازی میباشد که کودک می تواند، مهارت ها و شایستگی های بسیاری، در دستها و انگشتانش ایجاد کند .

 

منبع:iranvillage.ir

مطلب پیشنهادی

بازی بشین و پاشو

● اهداف کلی: تقویت عضلات پا ● اهداف جزئی: تمرکز حواس و تندرستی سرعت عمل …